Trăilă: Guvernul urcă pragul achiziției directe, valoarea contractelor directe crește cu 500 mil euro

Trăilă: Guvernul urcă pragul achiziției directe, valoarea contractelor directe crește cu 500 mil euro
Publicat: 16/07/2012, 18:31
Actualizat: 23/07/2012, 20:32

Fostul președinte al ANRMAP Cristina Trăilă (PDL) afirmă că actualul Guvern intenționează să ridice pragul de achiziție directă de la 15.000 euro la 20.000 euro pentru bunuri și servicii și la 60.000 euro pentru lucrări, ceea ce ar majora valoarea contractelor astfel atribuite cu 500 milioane euro.

„Premierul Victor Ponta și-a făcut un obicei în a lansa atacuri și amenințări la adresa tuturor. Am constatat cu surprindere că o nouă temă de intoxicare mediatică este legată de persoana mea și mandatul avut ca președinte ANRMAP. O «vânătoare de vrăjitoare» care a început deja cu «praf în ochii» contribuabililor români, pentru a se acoperi adevăratele «tunuri» pe bani publici ce sunt dedicate baronilor USL. În loc să inventeze sesizări la DNA legate de așa-zise «protejări» ale mele ca fost președinte ANRMAP, mai bine domnul Ponta ar explica cum de este de acord cu ridicarea pragurilor de achiziție directă de la 15.000 de euro la 20.000 de euro (pentru bunuri și servicii) și respectiv 60.000 de euro (pentru lucrări), în condițiile în care, la o simplă analiză a statisticilor publice, valoarea contractelor ce vor fi atribuite direct în marja noilor praguri reprezintă un plus de 500 milioane euro, și asta dacă ținem cont doar de ce s-a cheltuit în anii 2010 și 2011”, afirmă fostul președinte al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), într-o declarație de presă.

Trăilă arată că suma de 500 milioane euro, reprezentând aproximativ contravaloarea unei tranșe de la Fondul Monetar Internațional, se vor adăuga la cheltuielile netransparente pe care statul le va face „în favoarea firmelor agreate” și amintește că, potrivit OU 34/2006 privind achizițiile publice, la contractele atribuite sub aceste praguri nu este obligatoriu decât un document justificativ.

„Dacă la această măsură mai adăugăm și intenția de a se elimina verificarea prealabilă a documentațiilor de atribuire, atribuție a ANRMAP agreată de Comisia Europeană de care, este adevărat, s-au arătat nemulțumiți toți baronii USL, încă de când a fost instituită în august 2011, atunci observăm un trend de eliminare a tuturor verificărilor privind atribuirea de contracte pe bani publici și de relaxare a pieței contractelor publice (…) Domnule Ponta, pregătiți cumva un cadou electoral sau, mai bine zis, o «premiere» electorală pentru meritele deosebite ale primarilor și șefilor de instituții din partea USL? Cum se justifică ridicarea filtrului de transparență care este SEAP-ul pentru aceste contracte?”, adaugă Trăilă.

Președintele ANRMAP, Lucian Vlădescu, a anunțat săptămâna trecută, la conferința Mediafax Talks about European Funds, că va propune Guvernului creșterea pragului de la care autoritățile contractante sunt obligate să deruleze proceduri de achiziții publice, fixat la 15.000 de euro în prezent.

„Vrem ca acel prag de 15.000 de euro de la care autoritatea contractantă este obligată să inițieze o procedură de achiziție publică să fie ridicat. Evident, nu vom ridica la un nivel foarte înalt, pentru că atunci vom trezi suspiciuni, firesc, la nivelul Comisiei Europene, dar mie mi se pare anormal ca Bulgaria să aibă acest prag la nivelul de 20.000 de euro pentru contractele care au ca obiect produse și servicii și 60.000 de euro pentru lucrări, respectiv 66.000 de euro pentru proiectare, iar România să fie la același nivel la care s-a aflat în 2006”, a spus Vlădescu.

El a arătat că „în urma semnalelor din piață” prețurile la care se fac achizițiile publice pentru contractele de valori relativ scăzute sunt mai mari dacă se parcurge procedura de achiziție publică decât atunci când are loc o achiziție directă.

Șeful ANRMAP a precizat că altă propunere de modificare legislativă este ca documentațiile de atribuire să nu mai fie evaluate de către ANRMAP decât în situația în care valoarea estimată a contractelor se situează peste pragurile prevăzute de Ordonanța 34, respectiv 125.000 de euro pentru produse și servicii și 4,85 milioane euro pentru lucrări.

Totodată, Vlădescu a arătat că ANRMAP vrea să renunțe la activitatea de verificare a caietelor de sarcini.

El a arătat că în prezent legea prevede ca ANRMAP să evalueze întreaga documentație de atribuire, mai puțin aspectele tehnice ale caietelor de sarcini.

Vlădescu a mai spus că toate aceste propuneri vor fi înaintate Comisiei Europene.

Vineri, premierul Victor Ponta a afirmat, la Antena 3, că fostul primar al sectorului 3 din București Liviu Negoiță (PDL) a organizat peste 40 de licitații ilegale pentru contracte finanțate din fonduri europene, pe care fostul șef al ANRMAP Cristina Trăilă le-a ascuns.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Ce a apărut la locul de veci al Andreei Cuciuc, după ce a fost înmormântată....
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Unde și când lovește Marele Cutremur țara noastră. Rezultatele înfricoșătoare ale unui studiu
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?